Октопод

За филма

Оригинално заглавие: La Piovra
Държава: Италия / Франция / Германия / Великобритания
Година: 1984
Жанрове: Крими

Режисьор: Дамиано Дамиани

В ролите: Микеле Плачидо, Барбара де Роси, Флавио Буки, Флоринда Болкан, Франсоа Перие, Ремо Джироне, Джулиана де Сио, Виторио Медзоджорно, Раул Бова


Няма представител на поколението над 40 г., който да не го е гледал. Няма човек, който да не си спомня нетърпението, с което е чакал “Студио Х”, само за да се наслади на поредния епизод на “Октопод” и да вникне в драмата на известния инспектор Катани. Няма жена, която да не счита Микеле Плачидо за секс символ, и мъж, който да не иска да бъде като него.

Продукцията на RAI е най-култовата криминална поредица на нашето време - така че сложете децата си да спят, въпреки че много от тях тайно ще се промъкнат под родителския радар, ще приседнат на пода и ще вперят поглед в малкия екран, за да се възхищават и плачат заедно с полицейския инспектор Корадо Катани.

Сериалът проследява драмата на полицая. Той е бил женен за германката Елси - жена с бурно минало, която след брака им успешно се въплъщава в ролята на домакиня. Корадо и Елси имат 12-годишна дъщеря Паола. Още в първия епизод на сериала връзката им се разпада. Катани не може да прости единствената изневяра на съпругата си отпреди 13 години.

След раздялата, той е преместен в Сицилия, за да продължи работа върху изобличаване делата на сицилианската мафия. Инспекторът е превърнал борбата си с престъпните групировки от професионално задължение в лична мисия. Това го оставя без подкрепата на корумпираните му колеги и без одобрението на лицемерните му шефове.
Инспектор Катани ще успее да вкара цялата престъпна група в съда. В отговор, мафията отвлича Паола. Корадо е изнудван да оттегли обвиненията и да унищожи доказателствата. Така обвинените остават без присъда, а Катани загубва работата си и си спечелва омразата на колегите. Паола е освободена, обаче тя е многократно изнасилвана от гангстерите и е в състояние на тежък шок. Катани и Елси са принудени да обединят усилия и да заведат детето си в Швейцарска клиника, където лекарите скептично гледат на евентуалното оздравяване на Паола.

Мафията е безмилостно жестока. Дали мисията на Катани да изкорени престъпността и корупцията някога ще успее? Как ще се развият събитията след като гангстерите убиват приятелка на Катани, след това негов колега, изнасилват най-скъпото нещо в живота му... и това е само началото? Ще успеят ли болката и мъката да обезсърчат инспектора, действащ по горещата следа на канал за наркотици – филтриран чрез поредица от легални незначителни сделки и легализиран от крупна италианска банка.

Катани е на ръба на разрухата, ала напреклонно търси отмъщение. Озверен и заслепен от мъка, Катани действа толкова безмилостно, че дори главорезите на мафията сами решават да ликвидират онези, който са били на пътя му.

Катани внася делото в съда за преразглеждане...

10 сезона (1984 - 2001), 48 епизода.

През 1980-те години по Българска телевизия. От 16 февруари 2021 г. - повторение по БНТ1.
От 1 май 2012 г. по AXN Crime.

ИЗБРАНО